COMMUNICATIE

 

Voor iemand uit de 21ste eeuw lijkt een leven zonder computer niet bestaanbaar. Ook een zaktelefoontje is een onmisbaar attribuut. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog bestonden deze apparaten echter nog niet. Voor de nieuwsvoorziening waren er kranten en in de loop van de 20er jaren van de 20ste eeuw werd de radio ingevoerd met voornamelijk nieuws- en amusementsprogramma’s. Vanzelfsprekend duurde het jaren voordat de radio een wat algemener gebruiksartikel geworden was.

De televisie begon pas in de jaren 50 van die eeuw met proefuitzendingen, dus na de Tweede Wereldoorlog.

Ook de telefoon was een luxe artikel die bijna uitsluitend werd gebruikt door overheids- instellingen, bedrijven en winkels. Dit waren dan ook nog telefoons met vaste aansluiting.

Wanneer particulieren elkaar wat hadden te vragen of mede te delen, moesten zij dat per brief doen wanneer de afstand te groot was voor een persoonlijk contact. Was er haast geboden, dan kon men een telegram versturen vanaf een postkantoor. Een postbeambte seinde dan in Morsetekens het bericht via een telegraaf over naar het postkantoor in de plaats van bestemming en vanuit dit kantoor bezorgde dan een telegrambesteller het gedecodeerde bericht op het aangegeven adres. Indien de ontvanger van het telegram antwoord moest geven, kon hij dezelfde procedure in omgekeerde richting herhalen.