RADIOTECHNIEK / ELEKTRONICA

 

Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, was er gebrek aan alles. Gelukkig kwamen er internationale organisaties zoals b.v. het Marshallplan met  hulpgoederen om de getroffen landen zo snel mogelijk weer op de been te helpen. Omdat tijdens de Duitse bezetting alle Nederlanders hun radio moesten inleveren, was er een chronisch tekort aan radiotoestellen.

Op zekere dag kreeg mijn moeder van haar zuster enkele restanten van zelfgebouwde radio`s, die zij teruggekregen had van de ingevorderde toestellen. Daar moest ik dan maar een bruikbare radio van maken! Aangezien ik als 16- of 17-jarige jongen nog nooit een radio van binnen gezien had en ook totaal niets afwist van radiotechniek, wist ik niet eens wat ik allemaal in mijn handen gestopt kreeg. Ik ben echter gaan informeren bij kennissen en elektronicazaken en schafte een heel eenvoudig boekje aan voor radio-amateurs. Het resultaat was dat ik na ca. ½ jaar ploeteren een apparaat had waarmee ik de twee Nederlandse zenders die toen bestonden kon ontvangen.

In de daarop volgende jaren heb ik mijn kennis op het gebied van elektronica vergroot o.a. door het volgen van een cursus  Radiotechniek voor Amateurs. Van deze cursus heb ik later veel profijt gehad. Niet alleen voor mijn andere hobby`s, waardoor ik in staat was enkele nuttige apparaten te maken voor het ontwikkelen en afdrukken van foto`s, maar ook voor mijn werk waar steeds meer elektronische apparatuur gebruikt werd.