VOLKSFEESTEN

 

 

Een heel aparte vorm van recreatie waren de jaarlijks terugkerende Volksfeesten in september ter afsluiting van het badseizoen. Wanneer de laatste badgasten eind augustus vertrokken waren, maakte het dorp zich op om feest te vieren. Er kwamen kermisattracties op de dorpswei en er werden spelletjes georganiseerd, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

De kinderspelletjes stonden meestal onder leiding van het onderwijzend personeel van   de beide scholen. De kinderen konden deelnemen aan verschillende spelletjes om hun snelheid en behendigheid te tonen zoals: hardlopen (al of niet met hindernissen), touwtrekken, koekhappen, zaklopen enz. De winnaars kregen als beloning altijd een prijsje. 

 

Ook waren er spelletjes voor oudere kinderen en volwassenen.

Een van de oudste spelen was ongetwijfeld het KATKNUPPELEN. Dit klonk bij bewoners buiten Wijk aan Zee nogal barbaars in de oren, omdat zij dachten dat er werkelijk op een wrede manier een kat doodgeslagen werd. Dit was waarschijnlijk oorspronkelijk wel het geval want in vroeger eeuwen waren er overal dier-onvriendelijke spelen. Denk b.v. aan palingtrekken in de Amsterdamse grachten.

Bij de oorspronkelijke versie van het katknuppelen hing een ton aan een touw tussen twee palen. In die ton zat een levende kat opgesloten. Door met knuppels de ton kapot te gooien ontstond tenslotte een gat, waaruit het dolgeworden dier ontsnapte. Op de Wijk aan Zeese Volksspelen was de echte kat echter vervangen door een houten exemplaar.

Andere spelen waren b.v. Ringsteken op de fiets. Een variatie hierop was het watertonsteken.

Hiertoe reed een wagentje op rails vanaf een helling (b.v. de Hogeweg) met flinke snelheid naar beneden. Op het eind was een stellage waaraan een kantelbaar vat met water hing. Onder dit vat was een ring bevestigd, die met een lange stok eraf gestoken moest worden. Als je niet goed richtte, stootte je het  vat om en kreeg je de inhoud over je heen.